06 september 2008

Privatlivets fred?

Jaja, nå har jeg vært ute og slått plenen og hørt på radio igjen. En lang diskusjon om Andrine Sæther og Lars Lillo Stenberg som bringer sin krangel med Se og Hør inn for menneskerettsdomsstolen i Strasbourg - og en mengde forståsegpåere med forskjellige synspunkter på dette.
Det som forundrer meg er at dette blir gjort til en sak om kjendisers rett til privatliv. I disse google-tider, handler det ikke om retten til et privatliv og personvern for oss alle sammen?
Hvis det er greit at Se og Hør legger seg i buskene og fotograferer kjendisbryllup og publiserer dette uten å spørre - da er det vel også greit at jeg fotograferer folk og legger det ut på nett også? Hvis de befinner seg på "offentlig sted"?

Jeg tror de fleste av oss kjenner på seg at det IKKE er greit. En ting er at jeg kan risikere å bli med i bakgrunnen på feriebildene til noen - hvis jeg tilfeldigvis befinner meg på samme badestranda - men hvis de fokuserer på MEG og det jeg driver med, og legger det ut på nett sammen med en utførlig omtale av meg og mitt - da er det IKKE greit.
Jeg ville blitt rasende, og det skjønner jeg godt at kjendiser blir også.
Fatter ikke at høyesterett kunne komme til en slik avgjørelse. Eller at pressefolk som er opptatt av etikk synes dette er helt i orden...


Et bryllup er på sett og vis en offentlig handling - pressen må selvsagt ha lov til å skrive at de har giftet seg.
Men å legge seg på lur med telelinse, ta bilder uten å spørre, og publisere dem uten tillatelse?
Det er dårlig folkeskikk og burde ikke være lov.
Om det er en sak for menneskerettsromsstolen er jo så sin sak - men jeg håper virkelig at våre myndigheter tar en skikkelig runde på dette når straffeloven skal opp til revisjon. Mulighetene for krenkelse av enkeltmennesker er blitt uendelig mye større i disse dager hvor alle og enhver har mobilkamera og tilgang til øyeblikkelig publisering på nett.
For enkeltmennesker kan en slik publisering som blir sett av en "engere krets" være minst like skadelig som det er for kjendiser å bli smurt utover se og hør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Denne bloggen er flyttet til hildegoghagen.wordpress.com - og stengt for kommentarer. Alle innlegg kan finnes igjen der.

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.