20 november 2008

Verdens KOLS-dag

var i går
Her i landet er det 200 000 mennesker som lider av denne sykdommen - og flere skal det bli.
Det har undret meg lenge hvorfor det har vært så mye fokus på risiko for lungekreft og hjerteinfarkt på grunn av sigarettrøyking. Det er klart at røyking øker risikoen for begge disse sykdommene - men i enda større grad øker det risikoen for KOLS - faktisk i så stor grad at de fleste som røyker i 20 år eller mer får denne sykdommen i større eller mindre grad.
Risikoen for lungekreft kan man jo alltids avfeie med "noe skal man jo dø av" - men vissheten om at du kommer til å bli så andpusten at det blir et problem å gå til postkassa - og dette er noe du skal leve med i mange år - burde da være vel så skremmende? For KOLS er ikke noe man dør av i en fart, det ødelegger bare livskvaliteten noe så til de grader...
Men spørsmålet er om det i det hele tatt er mulig å skremme folk til å la være å røyke?
Kanskje noen. På femtitallet røykte 93 % av norske leger. Nå er det nesten ingen, og prosentandelen i befolkningen generelt går også stadig nedover - heldigvis.
Positiv motivasjon funker likevel utvilsomt bedre i de fleste sammenhenger.

Tobakksindustrien har mye å svare for - som har brukt utallige reklamemillioner på å framstille røyking som tøft og kult, ikke minst overfor den yngre generasjon. Og de fortsetter med dette i utviklingsland stadig vekk - selv om dette antagelig også blir vanskeligere etterhvert. De har tross alt internett der og...

Og hos den yngre garde har det skjedd et mentalitetsskifte i løpet av den tiden mine døtre har vokst opp. Den eldste er nå 24. Da hun var på ungdomsskolen (hvor de fleste røykere starter...) var det nok fortsatt kult å røyke.
Nå er det definitivt en taperaktivitet - i følge fjortisen. De kule folka røyker ikke. (Hva de ellers driver med er for så vidt et annet spørsmål - det ligger vel i ungdommens natur å provosere den eldre garde, men nå som det er bare gamle, hostende folk som røyker og ingen kule folk a la James Dean som gjør det, så kommer det vel andre skumle trender)

Men la oss håpe at nicotiana kun har en framtid som prydplante :)

4 kommentarer:

 1. Det er visst snus så er kult blant kidsa i dag. Sikkert bedre enn røyk, men minst like ekkelt.

  SvarSlett
 2. Uffja, jeg husker med gru legen jeg gikk til midt på 70-tallet. Han kjederøkte på kontoret, så pasientene fikk sin dose med passiv røyking ja. Han døde forøvrig knapt 50 år gammel av ..... ja, akkurat....lungekreft!

  SvarSlett
 3. Jeg føler meg svært heldig og lykkelig som har avsluttet etparogtredve år med røyking UTEN å få KOLS. Hurra!!! Jeg nyyyyter å bli skikkelig dypt andpusten :-D

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

Denne bloggen er flyttet til hildegoghagen.wordpress.com - og stengt for kommentarer. Alle innlegg kan finnes igjen der.

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.