23 november 2008

Egenandeler og sånt

Det burde ikke komme som noen bombe på noen at dette kan være vanskelig å holde styr på?

Hvert år vedtas det et "tak" på egenandeler, dvs. det beløpet som folk må betale selv i helsevesenet, før de får "frikort". Dette er ikke akkurat enkelt å holde rede på. Egenandeler hos lege og psykolog, skyssutgifter og egenandeler for medisiner på blå resept må du selv passe på å få ført opp på dette kortet - hver gang. Hvis du får løse kvitteringer, må du passe på disse.
Så må du passe på å summere opp og sende inn til NAV når du har passert grensen, og får du regninger deretter, må du selv passe på å få disse refundert hos NAV.

Det sier seg vel selv at de som har mest problemer med dette er de som mest trenger helsevesenet og som ofte har dårligst økonomi i utgangspunktet: Eldre, kronisk syke og rusmisbrukere.
De betaler helt sikkert for mye i stor stil hvert eneste år, men det later ikke til at noen vurderer å gjøre systemet mindre komplisert av den grunn - det blir mer finurlig og komplisert for hvert år, ettersom det finnes opp nye unntak fra hva som kan føres på kortet, grensene justeres etc. etc.
Så dette er jo i realiteten en ekstra skatt for eldre og syke.

For noen år siden pågikk det er forsøk, blant annet i vår kommune - hvor folk som regnet med at de uansett ville få frikort i løpet av året kunne betale inn "taket" med det samme, få frikort med en gang og slippe å tenke mer på det resten av året.

Det var en ordning mange satte stor pris på, men den ble borte. Jeg har aldri sett noen evaluering av den eller noen begrunnelse for hvorfor det ikke ble videreført heller - så inntil noen overbeviser meg om noe annet, er jeg så stygg at jeg tror det var fordi dette førte til besparelser for pasientene og tap for det offentlige...

Jeg skulle egentlig ønske at vi slapp å styre med disse egenandelene i det hele tatt. Det er masse arbeid. Og storparten av utgiftene til medisinsk behandling betales jo av det offentlige uansett - hvorfor ikke like greit alt sammen?

Vil det føre til mer "misbruk" av helsevesenet?
Det burde ikke være vanskelig å finne ut av det - er det mer misbruk av helsevesenet i Danmark og England - hvor legeforeningene har stått hardt på at de ikke vil fungere som skatteoppkrevere?

Jeg tviler på det, og jeg tror ikke at egenandelene er noe som holder folk fra å gå "unødig" til legen - jeg tror tvert om det kan være noe som holder folk som burde gå til legen fra å gjøre det; tenåringer for eksempel.

"Misbruk" i denne forstand synes jeg vi ser lite av i vanlig praksis. Det er stort sett et legevaktsfenomen - folk som ikke "har tid" til å gå til legen i vanlig kontortid og derfor bruker legevakta som et døgnåpent tilbud for bagatellmessige saker. Særlig gjelder dette barn. Foreldrene vil ikke ta seg fri fra jobben for å følge lillegutt til legen, men venter til legevakta åpner. Det fører til at unger ofte har hatt både åtte og ti ørebetennelser eller bronkitter, og burde vært henvist til spesialist eller vurdert for astma for lenge siden, før fastlegen hører om det.
På legevakta er det jo som regel ny lege hver gang, og det er ofte ikke tid til å gå gjennom hele journalen for å se på forhistorien.
Men om løsingen på dette er egenandeler også for barn på legevakta, er jeg mer usikker på. Bedre kommunikasjon mellom legevakt og fastlege er kanskje et bedre tiltak, her i distriktet fungerer det litt ymse...

3 kommentarer:

 1. Jeg er så enig.
  Som den som må følge med for min svigermor på 89 og for gubben, som er uføretrygdet og har en del plager han må til lege og apotek for, så vet jeg hvor lett dette glipper. For de med dårlig økonomi, er det sikkert merkbart. Og ja, jeg husker at jeg det siste studieåret faktisk telte på knappene om jeg hadde råd til å gå til legen.
  Skremmende, faktisk.

  SvarSlett
 2. Ja her er jeg også hjertens enig. Det var et styr hver gang.
  Hos noen gikk det sport i å få frikort fortest mulig. Men som du sier, de som kanskje behøvde det mest, klarte ofte ikke å følge med på dette selv. Jeg brukte mye tid på å sitte å føre inn beløper for dem, og lignende. Regne ut og slikt. Det hjalp sikkert litt. Men var alltid til stor irritasjon for de som sto lenger bak i køen, desverre.
  Nei dette burde vært løst på en annen måte ja.

  SvarSlett
 3. Jepp. Det er både irriterende og arbeidskrevende for sekretærene å styre med dette - kjeft får de også, for noe de verken har bestemt eller kan noe for.
  Når det gjelder "misbruk" av legevakt, har jeg utelatt noe som burde vært med ser jeg. Når dette i stor utstrekning gjelder barn, skyldes det nok silingsmekanismen. Det sitter langt inne for sykepleieren å avvise barn hvis foreldrene sier at de er syke og har feber - en voksen som "skulle bare" hatt en sykmelding eller har fått veldig vondt i ryggen har de naturligvis ingen problemer med å henvise til fastlegen neste dag.

  SvarSlett

Denne bloggen er flyttet til hildegoghagen.wordpress.com - og stengt for kommentarer. Alle innlegg kan finnes igjen der.

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.