06 desember 2008

Julemysteriet...

.. er tittelen på en bok av Jostein Gaarder som jeg har lest for mine døtre som adventskalender mange ganger opp gjennom årene.
Jentene ble svært glade i den, og vi investerte etter hvert i den flotteste utgaven med vakre illustrasjoner.
Ritualer er viktige.
Jeg leste et interessant nyhetsoppslag i dag:
Og jeg innser at jeg vet altfor lite om muslimsk tro. Teksten om Abrahams offervilje er et setralt sted også i våre Nine Lessons and Carols som står for døren neste helg.
Steining av Satan høres ut som et meningsfylt rituale. Lurer på om det er lov for kristne å dra til Mekka og hive 21 steiner på satan? Må sjekke det...

Ritualer er en bra ting. Våre sekulariserte, vestlige samfunn begynner å miste kontakten med en del av disse. Kanskje vi mister kontakten med de store mysterier også - og det er nesten enda verre.
De fleste av oss får fortsatt tårer i øynene når 17.mai-sanger og julesanger synges av barn.
Hvorfor gjør vi det? Det er fordi det rører ved noe helt fundamentalt - men det blir litt feil å skulle forvente at barna skal bestyre dette - gjør det ikke? De kan sikkert synge sangene, men hvor mange flere generasjoner vil de gidde, hvis de ikke lærer av foreldre og lærere hvorfor de gjør det - og at det er en mening bak det hele som betyr noe - også for de voksne?

Kristendommen sliter under byrden av mange generasjoner med autoritære ledere og prester som tror de kan diktere ikke bare hva folk skal tro - men også hvordan de skal oppføre seg.
De fleste av disse har gått i sin grav for mange år siden. Går du i kirken i dag, er det nok større sjanse for at du treffer en prest som er villig til å undre seg sammen med deg - men de lider dessverre under et dårlig image fra gamle tider, og fortsatt er det slik at de rabiate konservative får størst plass i media, og skaper dermed et bilde av at hele kirken er slik.

Jeg er så heldig å bo i en menighet der kirken ble bygget nokså kort tid etter at Norge ble kristnet. Ringsaker kirke bærer med seg mange generasjoners håp, tro og lengsler - og det er åpenbart så snart man trer inn i rommet.
I tillegg er jeg betrodd oppgaven med å lese folk teksten fra tid til annen. Det er ikke dårlig... Det hjelper på min egen bibellesning og kulturforståelse, og det later til at dette er noe jeg har et visst talent for. Det er i alle fall ikke ofte jeg har fått såpass mye ros for noe: Du leser så bra - jeg skjønte at du snakket til MEG og lignenede er ting jeg har fått høre etter gudstjenester - og det setter jeg pris på.

Først og fremst selve kirkebygningen gir meg kanskje en viss ballast til å slippe å være enig med dem som tror man må forkaste alt i den kulturen man stammer fra - fordi det er mange negative sider ved denne - slik som for eksempel Virrvarr skriver om. Jeg finner ikke igjen posten - for hun har ikke engang brydd seg med å arkivere den under "mystisk" - hun mener åpenbart at Gud hører inn under en annen kategori i virrvarruniverset...
Synd, for det var godt skrevet - let selv hvis dere tror dere kan finne det i bloggen hennes...
Men uansett. Er det ikke lurt å først begynne å lete i sitt eget univers? Alle religioner undrer seg over de samme tingene. Er det ikke mer sannsynlig at man vil finne et akseptabelt svar i sin egen kulturkrets enn i en helt fremmed?
Det er i alle fall fornuftig å stille seg selv disse spørsmålene...

Men spørsmålene i seg selv spiller kanskje mindre rolle for folk i en moderne tid? For en tid siden la jeg ut et bloggermeme om hage - og ett av spørsmålene var om folk ser en metafysisk dimensjon i hagen. De fleste svarte nei.
Jeg syns jo dette var litt trist, jeg da - for jeg ser dette på svært mange plan.
I hagen ser jeg livets sirkel fra fødsel til død, og ny spiring. I hagen har jeg mange planter som også er tillagt symbolsk betydning på mange områder - og dette synes jeg er særdeles interessant.
Mange av de åndsmennesker jeg beundrer har også vært ihuga hagefolk - Sigrid Undset er vel den mest nærliggende å nevne.

Og for å komme tilbake til utgangspunktet:
For ikke lenge siden leste jeg Annie Hawes: A handful of Honey
Denne er ikke oversatt til norsk. Men damen skriver svært godt. Anbefales for en "light" introduksjon til islamske holdninger. For de som vil gå mer i dybden når det gjelder skjæringspunkter mellom kristendom og islam kan anbefales: "From the Holy Mountain" - hva heter denne på norsk igjen Anita????

Undring ligger i bunnen av alle religiøse oppfatninger. La ingen skråsikre misjonærer innbille deg noe annet.

11 kommentarer:

 1. Hoved Forskjeller mellom Islam og Kristendommen er;

  Jesus; Kristendommen sier at Jesus er guds soenn eller Gud i menneskelig form.

  Islam sier at Jesus er en profet av Gud.

  Gud; I kristendommen har gud "avlet" en soenn.
  og treenigheten.

  I Islam er Gud 1 ingen har skapt gud og ingen er lik han. han har verken partnere eller treenighet.

  Synden; I kristendommen er alle foedt syndet pga Adam og Eva og Eplet. Og du blir frelst hvis du tror paa Jesus, fordi Jesus ofret seg paa korset. Uansett hva du gjoer blir hvisket bort hvis du tror paa Jesus som guds soenn.

  I Islam er alle foedt uten synder, hver sjel blir doemt av Gud paa dommens dag, alt du har gjort av god og vondt blir vist deg. En person kan ikke bli doemt for dine synder eller ta vekk dine synder.

  * Kansje jeg har tatt noen feil her, men Islam og kristendommen intresserer meg veldig. Og jeg vil gjerne bli rettet paa hvis jeg har skrevet noe feil her, men det er saann jeg har skjoent det. Selvfolgelig er dette et utrolig stort tema, men det finnes forskjellige boeker paa hvert tema.

  SvarSlett
 2. Eg leste også Jostein Gaarder's 'Julemysteriet' i mange år for eldsteguten.
  Gleder meg til minstejenta blir stor nok til at eg kan lese den for henne :-)
  Ei flott adventsbok. Enn så lenge leser vi Simon Flem Devold's 'Ariel' for minstejenta.

  SvarSlett
 3. VELDIG BRA SKREVET!

  Jeg er muslim og veldig stolt av det! Det mener jeg!
  Vi respekterer Jesus (s) like mye som andre profeter.
  og jeg synes synd på de som ikke vet noe som helst ting om Islam.
  Dersom de vet "noe", kommer den fra media. Mye av det som blir skrevet av media om Islam er feil. Det er synd at media har ført til at vi mennesker har sluttet å forske. I dag MÅ man være forsker for å gidde å forske...det synes jeg er synd.

  Jeg har begynt å forske, OM KVINNER I ISLAM, og forskningen baserer seg ikke på fakta fra Internet eller bøker om Islam. Det forskningen baserer seg på er selve Koranen. Jeg kommer til å få det jeg trenger.
  Grunnen til det jeg gjør er to ting:
  1- Selve muslimenes ( ikke alle selvsagt) misforståelse av Koranen når det gjelder kvinner, og
  2- Ikke-muslimenes misforståelse av hele Islam, når det gjelder Kvinners rettigheter.

  Håper jeg får det til! For jeg er virkelig lei av all usannheten som fremkommer av media- når det gjelder Islam.

  Lykke til videre!

  SvarSlett
 4. Den heter "I skyggen av Bysants" og er skrevet av William Dalrymple, Hilde. En bok jeg leser ofte i, kapitlene står fint for seg - feks det om Libanon.
  Boken viser veldig godt at kristendommen er en østlig religion som har båret mye inn i seg fra kulturene og folkene rundt Midt-Østen.

  SvarSlett
 5. I utgangspunktet er ikke kristendommen og Islam så langt unna hverandre bortsett fra det som er nevnt men en annen viktig forskjell er hvordan kristne og muslimer praktiserer sin religion. Jeg vil si at det er nesten null % praktisering av mennesker som ser på seg som kristne og som også gjerne forsvarer kristendommen når anledningen byr seg. Det virker egentlig som om det ikke er noen form for praktisering av kristendommen bortsett fra å gå til kirken en gang i blandt og tenke " ja nå er jeg sikkert frelst av jesus".

  Jeg tror rettere sagt at de fleste såkalte kristne ikke helt vet hvordan de skal utøve sin tro som de mer eller mindre er overbeviste om at det er den riktige troa. I tillegg er den bibelske læren så motstridende/uklar, av og til tåpelig( for det meste egentlig) at det er vanskelig å forstå at en slik bok kan styrke ens tro.

  Det er egentlig ikke så rart hvor sjeldent "religionen med flest medlemmer i verden" bruker eller leser sin bibel. Man blir jo ikke akurrat klokere av de skriftene...


  Islam derimot er omtrent det motsatte. Nesten alle muslimer i verden praktiserer islam og er faktisk en stor del av hverdagen deres og liv. Det er heller ikke vanskelig å praktisere Islam i den forstand at det meste har klare regler og retningslinjer som trenger å bare følges. I tillegg er det så mye verdi og kvalitet i hver eneste rot som tilhører Islam. Ikke bare er Islam den sanne livstilen men også en virkelig sannhet som inviterer deg til å forstå hensikten til først og fremst din egen midlertidige eksistens og alt annet som eksisterer. Fra mørket til lyset. Du forstår hva som kreves av deg og hvorfor det kreves av deg, du får servert de fleste måter å leve et liv på, og dets konsekvenser og utfall.

  En slik sann forståelse av virkeligheten gjør at en muslim ser på denne verden og dette korte livet som mindre betydningsfull enn f.eks kristne og de fleste andre mennesker, samtidig som det likevel er viktigere for en muslim.

  Mindre betydningsfull i den forstand at de fleste jordlige fristelser blir oversett og mer betydningsfull i den forstand at alt en muslim foretar seg i dette livet kan tjene han/hun i det neste permanente livet, dvs at alle handlinger har en verdi.(både+/-)

  Jeg vil summe dette opp med å si at at forskjellen på muslimer og kristne er at den førstnevnte er i den mest seriøse jobben som fins mens kristne er i en lekeplass...enn så lenge!

  SvarSlett
 6. Undring er en av mine favoritt "sporter". Derfor liker jeg så godt å følge med på bloggen din, fordi du har evenen til å undre deg.............

  SvarSlett
 7. Jeg synes Jibril og anonym sine innlegg viser islams sanne ansikt og holding til andre trosretninger. Du kan lese mellom linjene hvor mye personen misliker kristendommen, spotter den under ett tynt lag av saklighet. Dette er godt opplært hat gjennom koranskoler og moskeer som hver fredag prater om og om igjen om hvor syndige hedninger er og hva deres såkalte profet muhammed syntes om hedninger eller de som ikke var muslimer. En narsassist av første rang, som befalte nedslakting på hundrevis av jøder og utrydding av alle andre religioner på hele den arabiske halvøy som siste befaling før han døde i fanget til barnebruden sin Aisha.

  Og på spørsmålet om kristne får lov til å besøke mekka? Ville du spurt om muslimer får besøke Paven og hans vatikan? Jeg tror du allerede vet svaret siden du spør. Spørsmålet er heller om du er villig til å være ærlig som kristen å se islam som det det er, ansvarlig for 95% av all terror i dagens samfunn, inkludert det media ikke tør å si er årsaken til Mumbai terroren, islam slik muhammmed utførte den..

  Slik sett skal vi være glade for at så muslimer ikke engang kan lese arabisk og klarer seg med en fredagstur i ny og ne samt en kosekveld under eid.

  For mere om islam: www.faithfreedom.org

  mvh
  T.

  SvarSlett
 8. Jøje meg da...
  Det var ikke meningen å starte noen religionskrig. Kunne være fristende å sperre dette innlegget for kommentarer - men jeg skal nøye meg med å sitere salig Hambro:
  (fritt etter hukommelsen)
  Det får stå enhver fritt å gi uttrykk for den forvirring som råder i hans sinn.
  Anonyme kommentatorer kan ikke regne med noe svar fra meg.

  SvarSlett
 9. Det var noen som hadde postet her, gitt - men de var heldigvis blitt borte med et tastetrykk.

  Å diskutrere religion får fram det verste i mange. Er det noe rart det er krig i verden, noen??

  SvarSlett
 10. Jeg fjernet de verste skjellsordene, ja. Folk får mene hva de vil - men ukvemsord vil jeg ikke ha i bloggen min så lenge jeg bestemmer =))

  SvarSlett
 11. Virker som Islam skremmer deg min gode anonyme venn. og muslimer kan ikke lese? hvem brukte de første matematiske regler i denne verden for å ikke snakke om fysikken og universet. Du vet åpenbart lite om Islam og burde gå tilbake til lærebøkene for å vite litt mer før du snakker om islam. Du har klart å plukke ut negative ting som du mener tilhører islam men som i virkeligheten ikke gjør det. jeg sitter ikke her og forsvarer terror-angrepene, men jeg forsvarer Islam og Islam forsvarer ikke terrorangrepene, men den forvarer heller ikke antall sivile som blir truet og drept og for hvert år som går blir drevet lenger og lenger bort fra det som egenlig er deres eget land. trenger ikke å nevne irak.

  Det ville aldri skjedd at Usa hadde angrepet et vestlig eller et ikke muslimsk land på grunn av mistanke om at landet utvikler masseødeleggelse våpen. det er veldig tydelig at muslimer og islam skremmer den vestlige verden bare ved at muslimer lever et riktig liv. det er ingen tvil om at all denne uroen i verden vil bli avsluttet med en siste krig..og den har allerede begynt. men enn så lenge!! når det gjelder din kommentar om Muhammad (fred være med han) så vet jeg allerede at du ikke rekker opptil hans knær når det gjelder menneskelige kvaliteter et emnneske kan ha. han var det beste av alle mennesker i hvilken som helst sammenheng. Hvorfor ville du ha forstått hvis du undersøker litt mer om profetens liv og handlinger.

  å gjøre det skaper kanskje frykt for deg, akkurratt som islam virker skremmende for mange, men sannheten er alltid skremmende, spessielt når de fleste befinner seg på lekeplassen og ikke vil forlate den. og du befinner deg der ikke sant? der vil du også forbli til du oppdager at Vantro er en betydningsfull beskrivelse av deg.

  SvarSlett