06 desember 2008

På tide med en juleplan...

Nå går det fortere enn man egentlig tør å tenke på, så det er vel på tide å legge en plan for å få alt klart til jul.
Vasking av tak og vegger utgår - det er i alle fall klart.
Men storstua bør nok tas et skikkelig vers, inkludert eventuelle spindelvev oppunder taket - den brukes lite ellers i året.
Her var det jo en del gode råd.
Kjøkkenskapene vasker jeg litt nå og da - sjelden alle på en gang. Matskapet og komfyren skal få en ordentlig runde. Får se om ikke det blir helgas prosjekt.

Og så er det maten da.
Kakebaking blir ikke prioritert. Strull må jeg ha. Chocholate chip cookies må jeg også ha. Mulig det blir en ostekake til førstejuledagsbordet - da blir jentene glade. Ellers blir det kjøpekaker hva resten angår, med mindre noen av jentene får bakeanfall.

Julemiddag - i år blir det ti personer tror jeg.
Menyen er jo grei - det blir ribbe, innmatpølse og kalkun. Same procedure, etc... Vi får bare håpe at jeg ikke klarer å trykke på feil knapp i år også, slik at komfyren slår seg av og maten blir to timer forsinket slik som i fjor. :">
Har ambisjoner om å forsøke å lage egne pølser i år, da må det bli prøveprosjekt denne helga, tror jeg. For å se om det i det hele tatt blir spiselig...
Surkålen skal naturligvis være rød...
Desserten blir verre. Jeg er glad i karamellpudding, men det er ikke jentene, så den får vente til førstedag. Riskrem eller moltekrem blir vel løsningen - kanskje helst det første. Får prøve å finne på noe som Jonas kan spise også. I år kommer han nok til å synes det er morsomt med jul :)

Til første juledagsfrokost pleier jeg alltid å invitere "hele slekta" - dvs det blir gjerne 25-32 personer.
Og her må det jo være noen hjemmelagde julemater. Gravet okse- eller elgkjøtt må jeg ha. Det er nydelig. Hjemmelaget sild må jeg også ha - etter mors oppskrifter. For et par år siden kokte jeg sylte, og det var også veldig godt. Selv om fasongen ble litt mystisk (man kan ikke få til alt heller...). Tror det er en bedre ide å lage den i brødformer. Da kommer jo fasongen av seg selv. Jeg gjorde det lettvint og lagde den av ribbekjøtt og høne - noe hodepilling blir ikke aktuelt.
Og hjemmelaget lefse er også nydelig. Og skal DET bli noe av, bør lefsen lages denne helga...
Juletreet og julegavene får mannfolket fikse i år.

Et annet lurt juletriks som jeg har lært av min mor:
Inviter noen til å smake på silda lillejulaften om kvelden.
Dette begynte hun med etter at hun/vi hadde stått på til langt på kveld flere lillejulaftener og stressa for å bli ferdig med alt "til jul".
Det er jo bare masete og slitsomt. Har man bedt gjester må jo alt være ferdig i god tid til de kommer, ikke minst må silda være langt senest den 19.
Også må man selvsagt be noen siviliserte gjester som går hjem i gudelig tid og ikke drikker opp all akevitten.
For klokken 08 den 24. er det konsert :)

9 kommentarer:

 1. En plan er ikke dumt, nei :-)
  Jeg la en plan for noen uker siden - ikke for julas del, men for å finne tid til en tur til varmere strøk ut på nyåret. Planen har selvfølgelig sprukket allerede, noe min kjære påpekte i går kveld :-)) Jeg avfeide ham bare med at et langt liv som planlegger har lært meg at en god plan er fleksibel......:-D -Det vil si at man kan ta ut elementer (som julevask etc.) uten at den totale fremdriften ryker. (Og nå skulle jeg hatt en englesmiley)

  SvarSlett
 2. Jeg elsker planer!:-) Jeg synes din plan var ualminnelig god.....blir full av beundring over dere som lager så mye spennende mat til jul.

  SvarSlett
 3. Du må jo lage kaker som Jonas tåler også. Ihvertfall 1 slag. Og nei, jeg kan ikke gjøre det, jeg klarer såvidt å koke vann.

  SvarSlett
 4. Det er greit, Ingvild - du kan få vaske taket i storstua i stedet =))

  SvarSlett
 5. Sigrid: Jeg har også planlagt tur til varmere strøk på nyåret. PLaner bør absolutt være fleksible, det er jeg helt enig i. Det gjelder jo å sette opp prioriteringer. Turen er allerede bestilt og betalt, så det blir det noe av uansett. Det som kommer i mellom er fortsatt gjenstand for tilpasninger.
  Men jeg liker familiejul, så jeg kommer jo til å prioritere en del julestress framover :)(Dvs jeg er blitt flinkere til ikke å la det stresse meg fullt så mye med åra. )

  SvarSlett
 6. Jeg leste et eller annet sted at man bør ta ett rom pr dag, gjerne følge en liste med detaljerte punkter slik at man får med seg nettopp det som blir glemt ellers i året. Ang vasking. Jeg har litt tenkt å gjøre dette hjemme hos meg. Jeg har jo ikke så mange rom og ikke får jeg noen gjester heller - men det er jo kjekt for det.

  SvarSlett
 7. Eirin (Elizabeth): Jeg håper jo dere kommer hit, ja :)
  Og du skal da slippe å vaske i år ;-) Men dersom du har med deg noen kaker Jonas kan spise, så er jo det fint:)
  (Hvis ikke, skal vi alltids klare å lage noen...) Og pølseprosjektet er nå igangsatt...

  SvarSlett
 8. PS
  Kjersti har kverka alle spindelvevene oppunder taket i dagligstua i dag, og alt støvet på mormorbollene. Hun prioriterte det framfor å dra på shopping med mamma. En litt uvant fjortis fra mitt synspunkt, men jeg klager ikke.

  SvarSlett
 9. Egentlig har jeg bestemt meg for at jeg syns det er frekt å be allergikere (som man kjenner til) på tilstelninger uten å sørge for at det er noe de kan spise der - men siden det er dere så kanskje jeg tar med noen kaker da :P

  Forøvrig så venter jeg jo veldig på prøvesvar fra ullevål om vi kan bruke egg eller ikke - og hvis de prøvene sier at det kan man så bør det jo ikke være noe problem å bake så jonas tåler. Syns det er rimelig lett å erstatte melk i småkaker? (melkefri margarin, havremelk/fløte, rismelk eller soyamelk)

  Jeg har bare bakt sjakkruter sålang, men de er uten melk. Han trenger jo ikke akkurat hundre alternativer heller..:P

  SvarSlett

Denne bloggen er flyttet til hildegoghagen.wordpress.com - og stengt for kommentarer. Alle innlegg kan finnes igjen der.

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.